Ook ouders vragen nu massaal om kleurboeken

door Nancy Ubert HAARLEM – Duizenden kinderen vragen ook dit jaar aan Sinterklaas weer een kleurboek. Maar ook steeds meer volwassenen durven dat cadeau op hun verlanglijstje te zetten. „De verkoop van die boeken is ontploft in Nederland.”

Overdag, op haar werk, regeert de stress. Thuis wacht een druk gezin met vier kinderen. „Als die eindelijk op bed liggen, ga ik een uurtje kleuren. Een verademing.” Gonnie Verweij uit Hoofddorp maakt deel uit van het groeiende leger volwassenen dat graag de kleurdoos pakt. Zo ook Jo Schriek uit Alphen aan den Rijn: „Van kleuren word ik rustig.” Kijk naar de agenda’s voor volgend jaar en je weet wat de rages zijn. Een van de nieuwkomers is De enige echte kleuragenda 2015. Na het verkoopsucces van Het enige echte kleurboek voor volwassenen brengt BBNC Uitgevers uit Amersfoort nu een kleur-maar-zelf-inagenda op de markt. Gonnie: „Die staat op mijn verlanglijstje voor Sinterklaas.” Net als bij honderden andere mensen. Diverse sites die je helpen bij lootjes trekken, typeren de kleuragenda als ‘popu-lair’. Ook staan kleurboeken voor volwassenen hoog op de ranglijst. Wat is er zo leuk aan het inkleuren van plaatjes? Gonnie: „Het zet mijn gedachten op nul. Dat krassen van het potlood op papier brengt me in een trance. Stilte om me heen en dan die cadans van het inkleuren. Het liefst kleur ik strakke, geometrische vormen. Ik merk dat kleurgebruik afhankelijk is van mijn stemming en omgeving. Zo gebruik ik in de zomer frisse en luchtige tinten.” Jo Schriek kreeg zijn eerste kleurboek ooit voor Vaderdag cadeau. „Een ideetje van mijn vrouw. Ik heb een IQ van boven de 150. Daar hoef je niet jaloers op te zijn, want in mijn hoofd is het nooit stil. Ik heb lang gezocht naar trucjes om rust te krijgen. Dat kleuren brengt een leegte die prettig is. Iedereen zou het moeten doen.” Schriek kleurt niet alleen platen in, hij tekent ze ook zelf. „Soms plaats ik er een op Facebook. Dan reageren mensen die me niet goed kennen verbaasd. Zo van: ‘Doe jij dat?’ Negatieve reacties krijg ik nooit. En al zouden mensen mij uitlachen, mij doet het werkelijk goed.” Van alle uitgeverijen die kleurboeken voor volwassenen uitbrengen, is BBNC de koploper. Tot eigen verbazing, zegt woordvoerder Melissa Pouw. „Het is ontploft in Nederland. In augustus 2013 brachten we de eerste van onze tien titels uit. Dat was toen een kleine oplage: 2.500.” Nu nadert de uitgeverij de 400.000. „Vooral vrouwen tussen 20 en 50 jaar ontstressen met onze kleurboeken.” De kleurplaten worden via een databank ingekocht. „We hebben ook een afdeling die ze zelf maakt. Dan worden bestaande illustraties of foto’s met een computerprogramma bewerkt. De kleur verdwijnt en het lijnenspel komt naar voren.” „Zo lang afbeeldingen niet te strak van vorm zijn, blijf ik het leuk vinden”, zegt Schriek. „Mondriaan inkleuren, is niks voor mij. Er moet speelsheid in een tekening zitten.”

Atot10 Centrum voor leerbegeleiding

Atot10 remedial teaching biedt hulp en begeleiding aan leerlingen die moeite hebben met lezen, rekenen, taal, leren leren, CITO toetsen, faalangst, motivatieproblemen, gedragsproblemen, etc.

 

 

Over Atot10

Onze VISIE, onze PASSIE

Atot10-zine

Hoe werken wij?

Pedagogisch Didactisch Onderzoek

Alles over lezen

Atot10 remedial teaching biedt hulp bij allerlei vormen van leesproblemen. Wij ondersteunen kinderen bij leren lezen, technisch lezen, tempoversnelling, begrijpend lezen.


Leesproblemen
Sleeplezen

Leesdozen
Begrijpend lezen

Alles over Dyslexie

Heeft mijn kind dyslexie? Wat houd dyslexie precies in? Hoe kan dit worden vastgesteld bij mijn kind? Alle antwoorden op deze en andere vragen kunt u in dit blok vinden.  

 

Wat is dyslexie?

Onze begeleiding

Vergoede zorg dyslexie

Remedial teaching

Remedial teaching (rt) is het Engels voor herstellend leren. Rt wordt gegeven aan die leerlingen die behoefte aan extra hulp en ondersteuning binnen het leren nodig hebben.  Rt hulp is afgestemd op de specifieke ondersteuningsbehoeften van de leerling.

 

Atot10 remedial teaching
Wat is remedial teaching?
Wat is een remedial teacher (rt’er) ?

Hoe werken wij?

Alles over rekenen

Atot10 remedial teaching biedt hulp bij allerlei vormen van rekenproblemen. Wij ondersteunen kinderen bij .... 

 

 

 

Rekenen

Rekentoets

Jamara Rekenen, een andere aanpak

Rekenbegeleiding bij Atot10

Alles over Dyscalculie

Zijn rekenproblemen een teken van dyscalculie? En hoe komt u erachter of dit hetgeen is wat de problemen bij uw kind veroorzaakt? 

 

 

 

 

Dyscalculie

Kenmerken van dyscalculie

Extra trainingen

Atot10 biedt verschillende trainingen aan om stress af te nemen en het zelfvertrouwen te vergroten.

 

 

 

 

 

 

 

 

CITO EINDTOETS begeleiding

STERKer STAAN Faalangsttraining

Alles over spelling

Heeft uw kind extra begeleiding nodig op het gebied van spelling? Door de aanpak van Atot10 leren leerlingen vooral die spellingvaardigheden die nodig zijn voor de lange termijn!

 

 

 

 

Spelling

Alles over privacy

Per 25 mei 2018 is de nieuwe AVG wet in werking getreden en daarom wil ik je informeren over de manier waarop ik omga met jouw vertrouwelijke gegevens. Heb je hierna nog vragen over de verwerking van je persoonsgegevens, neem dan contact met mij op via [email protected].

 

Privacyverklaring